Hollandse Hofjes

Location Nijmegen (NL) Size 5.750 m² Program Residential Year 2020 Status Competition

The Hof van Holland a zone of Nijmegen, will have a sturdy block of affordable, circular, energy-efficient and social rental apartments: “Hollandse Hofjes”.

The 8-shaped contour of the block creates four, semi, courtyards where people live. This creates about four groups of 17-18 households that have a more personal connection with each other. The target groups live mixed, so that the grandchildren of one come into contact with the children of the other. But the single-person households also have more claim and involvement.

All the edges and faces of the building will have high quality housing. The raised facade on the noise polluted side ensures noise relieved zones on the leeward side of the building.

Modular For this project we designed the HOH 3500 module. A 3,5m x 3,5m prefabricated building block. The unit will be transported to the building site by trucks or via boats. A semi-underground parking lot with a brick paving and “table-construction” made out of recycled concrete forms the base on which the modules will be stacked.

Connection to public space By creating a semi-underground parking with rounded of corners the project has raised squares and has space for slopes and staircases. These zones will function as transition zones between public and private space. The deck will be materialised in wood and from this deck you have access to the central entrance of the building. The shape of the block ensures that residents always live on one of the “hof” courts. The courts trigger interaction and push the residents to living together. Living on the ground floor is very comfortable, the raised building in relation to the parking ensures for sufficient privacy on the outer faces of the block.

Parking, storage and entrance to courts The semi-underground parking has a short slope, is open and clear, connects to two elevators in the building and invites to take the staircase in the central “staircourt”. At the contour of the parking 70 storage rooms are located and are accessible via a car free zone. The parking lot holds 57 spots accessible by driving against the clock. Driving this way ensures a loop in which traffic doesn’t cross. The stairs and elevators are on different locations in the building so that using the stairs is encouraged and create a lot of interaction between different levels in the building. Two large openings in the courts create daylight lit parking and bring the vegetation of the courtyards into the parking lot.

Team Renske van der Stoep, Georges Taminiau, Rêve Deijkers