Connector

location Amsterdam

Size 30.000 m²

Program Campus, Business park, Office

Year 2020

Status Competition

Encounters and connectivity

The modern office is a podium for encounters and connecting. In this day and age we replace existing office buildings with new typologies in which the borders between office space, private working space and the public space are starting to fade.

Office spaces will become more and more part of the public domain. Because of this open character these spaces will become more accessible and public and social program can be integrated. New offices buildings have large floor fields, in these floor fields big and small company’s can work in close proximity of each other. The close proximity enables users to make easier connections, work together and strengthen each other’s position.

The Connector plays an important role in the activation of the new Cumulus Park.

The pre-proposed spatial principles of two volumes with landscape as a carrier, makes use of the original height differences as a quality. All round orientation, transparency, and pass-ability make for a good interaction with the park and are visible base points in our design.

Sustainability and future proof building is rooted in the correct typologies and placement of the buildings. The combination of two different typologies being the tower and a block with atrium is a good choice if they complement each other. The atrium is a logical place for the main entrance while the tower ensures efficient floor fields on the top floors. Instead of placing the two pre-proposed independently, we propose a combination of these volumes. The new, less hiërarchische configuration offers a more central position for the main entrance as well as a grand atrium with a representative reception and meeting space for all users of the building.

Connected

The future building has the potential to be a connector for the surrounding areas. “A accessible and inviting building for every user”. By adding greenhouses with a wooden construction as a ‘crown’ on the volumes the building gains a inviting appearance. The building is able to communicate its functions and feels approachable. It is also able to communicate that working in this day and age happens in a sustainable and biophillic surrounding. The borders between in and outside fade.

The first floors of the building with her horizontal lines is a natural continuation of the Cedar park. The carefully designed terrassen of the park draw up to the building. The same is for the paths that cross the park, which push through the building as well as going up to the first floor via a tribune staircase. This connects the park with the lower Hoekenrode and facilitates more pass-ability of the building.

Active and open plinth

The plinth is programmed with public functions with their own acces, among which are a cafe and a fitness centre. the building has her own facilities for users and visitors In addition to facilitating the connection to all neighbouring areas. The building is autonomous and is subordinate to her function but has a unique appearance in the collection of buildings in the district. The ground floor is open to visitors from all sides of the building and has a neutral look and feel. From the atrium Multiple office floors are accessible by staircases that cross the atrium. and also the core of the tower is accessible via a series of entry gates inside the hall. With this the vertical acces of the building is organized via the atrium. And ensures that the interaction between users and visitors is optimal.

“Connecting park, people and building”

vision on sustainability

The new building anticipates on her surrounding and is designed around healthy office spaces which of will not create CO² emissions. the goals for sustainability, circularity, lifespan and well- being amplify each other.

The new building will be energy neutral (ENG), will meet the requirements for a BREEAM outstanding certificate and is WELL proof ( a WELL Platinum certificate is possible)

Climate adaptive and nature inclusive

The new design, compared with the current situation, will reinforce the climate adaptivity and nature inclusiveness in the campus area. Rain water will be collected via the sloped roofs and will be used for sanitary installations, adiabatic cooling and/or the plants in the building.

The construction is designed for the optimal use of material properties. The lower layers of the plinth and tower are drawn in the form of a traditional prefab support structure. In this structure materials of the to be demolished can be recycled. The upper layers of the buildings will be constructed in Cross laminated timber. With the most economical dimensions that would perform with the hight and span in the crown. The wood will be used to half the ecological footprint (a MPG of max 0,5 euro SK/m² bvo.yr). Wood stores CO² and ensures a low emission and a better work environment. The Tower and Plinth are set up around a atrium on the south and around a patio on the northside. Planning the spacial scheme in this way is based on well being. Meeting and physical movement is facilitated in the atrium. Working in a peaceful and pleasant surrounding with the maximum usage of daylight and natural climate around the patio.

Team Renske van der Stoep, Rêve Deijkers, Georges Taminiau, Berfin Mollavelioğlu

Partner Architecten CIE

Client CBRE

Visuals Vero Digital