Projects Blog Office Jobs Team Contact
De Kuil

Locatie Rotterdam

Oppervlakte 23.000 m²

Programma Wonen, Commercieel

Jaar 2020-2025

Status Oplevering medio 2025

De Kuil verbindt!

Roffaa ontwierp een stedelijke en groene woonbuurt op het scharnierpunt van de Kop van Zuid, Parkstad en de Afrikaanderwijk. Hier ontmoeten bestaande en toekomstige bewoners elkaar. De Kuil verbindt dus ook sociaal. Met diverse woningtypologieën gericht op een keur aan doelgroepen vergroot De Kuil de veelzijdigheid van de buurt. Dat maakt deze plek een stedenbouwkundig én sociaal-maatschappelijk passtuk.

De Kuil, vallei van verbinding

De Kuil verbindt stedenbouwkundige ontwikkeling en sociale ambities. Het plan volmaakt het stedelijk netwerk en voegt specifieke typologieën en openbare ruimte toe voor doelgroepen die nu nog niet voldoende bediend worden in de Afrikaanderwijk. Daarbij verbinden we ook de topografische eigenschappen van de locatie met een landschappelijke invulling van het luwe binnengebied: de beschutte ligging in de kom van de vergroende dijk is het vertrekpunt voor het ontwikkelen van een unieke identiteit voor het plan. De fysieke verbindingen die we realiseren, tussen de Paul Krugerstraat, Brede Hilledijk, het parkje en de Jacominastraat, versterken openbare ruimtes met een uitgesproken groen karakter voor de bewoners en de buurt om van te genieten. Door een duidelijk contrast tussen de stedelijke buitencontour en het luwe binnengebied, verbindt het plan zich daarnaast met de stedelijke structuur van de Afrikaanderwijk. Ook door het ‘samplen’ van de bestaande architectonische elementen van de Afrikaanderwijk zoekt dit plan op een hedendaagse wijze verbinding met de buurt. De Kuil doet zich met die formele buitencontour dan wel voor als stoer en stedelijk blok, maar heeft een zacht en groen hart dat klopt voor de buurt.

Foto: Frank Hanswijk

Van dijk naar vallei

De vergroende dijk waar De Kuil straks tegenaan ligt, willen we met het plangebied verbinden door een vallei te creëren. De groene structuur wordt op maaiveld en met het daklandschap daarom als vanzelfsprekend doorgezet in het plan. We brengen daartoe geleidelijk hoogteverschillen aan in het landschap, waardoor de connecties door het plan heen een landschappelijk en natuurlijk karakter krijgen. Dit hoogteverschil wordt deels ingezet om parkeergarages onder te brengen. De Kuil maakt gebruik van landschappelijke hellingen en paden, waarmee de beschutte en vallei-achtige kwaliteit verder wordt aangezet. Ook de gebouw massa's en hoogte-accenten lopen zoveel mogelijk getrapt naar het hart van het gebied af, met de collectie aan buitenruimten als bouwstenen. Zo ontstaan er terrasjes bij de woningen die ook voor een extra groen beeld zullen zorgen. Dit groen komt als een soort groene ‘waterval’ het hofje instromen. Door de terrassen worden de woningen en het hof bovendien optimaal georiënteerd op de zon.

Plint, midden en kroon

De gevels aan de Paul Krugerstraat en het hoogteaccent in de bocht van de Hilledijk hebben duidelijk leesbare driedeling van basement, middendeel en gevelbeeindiging. Dit komt de herkenbaarheid ten goede en voegt een hedendaagse interpretatie toe. De gehele gevel van elke korrel is gematerialiseerd in dezelfde baksteen, maar verschilt in structuur en diepte over de drie delen. Het basement heeft een metselverband met uitstekende stenen, dat diepte en textuur geeft aan deze laag. De gevelbeëindiging wordt juist gemarkeerd door terugleggende stenen. In de detaillering van de gevelopeningen worden basement en gevel beëindiging verder geaccentueerd door terugleggende ramen met een diepe negge. Zowel de uitstekende stenen in het basement als de terugleggende stenen van de gevelbeëindiging bewegen zich in een verloop terug naar het vlakke metselwerk van het middendeel. Deze materialisering en detaillering van de gevels levert een verrassend en hedendaags beeld op en bouwen tevens voort op de architectonisch en stedenbouwkundige identiteit van de context. Ze voegen daar bovendien een hedendaags hoofdstuk aan toe.

Team Renske van der Stoep, Lars Fraij, Folkert Bil, Yanthe Boom, Marsel Verheijde, Georges Taminiau, Jasper Büttcher, Ciro Römer, Thom Strik

Team Tender Renske van der Stoep, Georges Taminiau, Jona ten Napel, Rêve Deijkers, Hanan Aman, Berfin Mollavelioglu

Client Heijmans Vastgoed

Partners SO, VO, DO and after Heijmans Woningbouw, MAD, Flux, Nieman, Zonneveld, HEK

Partners Tender XML, Flux, Arcadis, Studio Spass, Priscilla de Putter

Visuals Tender Vero Digital

Foto: Frank Hanswijk