Projects Blog Office Jobs Team Contact
ZOHO

Rotterdam: “De rauwe en trotse stad aan het water met een nuchtere en daadkrachtige mentaliteit.” Deze unieke stad kent meerdere gezichten. Enerzijds is het een moderne en hoogstedelijke havenstad met internationale allure. Anderzijds een samenstelling van ongepolijste gebieden met een rauw randje, die vanuit passie voor ondernemerschap en de stad zijn opgebouwd

Locatie Rotterdam

Grootte 155.000 m²

Programma Commercieel, Wonen, Sociaal

Jaar 2019

Status Competitie

De Agniesebuurt is zo’n ongepolijst gebied. Wanneer je vanuit de binnenstad of het Rotterdam Central District via de gele luchtsingel richting het oude Noorden gaat, kom je terecht op een plek die de schakel vormt tussen de naoorlogse zakelijkheid van de binnenstad en de vooroorlogse romantiek van het oude Noorden.
Hier start bij het station Hofplein een ketting aan interessante plekken die de binnenstad met het Oude Noorden verbindt. De voormalige Hofpleinlijn en haar Hofbogen, het markante Katshoek van Maaskant en de groene Noordsingel kenmerken dit gebied. In het midden ligt misschien wel de meest interessante plek van de Agniesebuurt: Het Zomerhofkwartier. Een voormalig werkgebied dat na de oorlog bestemd werd om de bedrijven uit de oude binnenstad een onderkomen te bieden. Inmiddels door haar ‘citizens’ omgedoopt tot ZOHO: Een experimenteel en betrokken gebied waar niets is wat het lijkt.

Er ontstaat een gebied dat zo ontwikkeld is dat het door de jaren heen in functie mee kan groeien met de veranderende behoefte van de wijk en de stad. ZOHO wordt hierdoor niet het zoveelste gebied dat eenzijdig en zonder oog voor het bestaande ontwikkeld wordt, maar behoudt zijn authenticiteit die in de tijdelijkheid is ontstaan. Om te komen tot deze ‘permanente tijdelijkheid’, hebben wij een plan gemaakt dat ruimtelijke en programmatische kaders geeft en samen met de huidige en nieuwe citizens verder ingekleurd en versterkt kan worden. Wij noemen dat ‘The Magic in Between’.

De stad is nooit af. Programma verandert, gebouwen transformeren en mensen komen en gaan. In ZOHO omarmen we deze tijdelijkheid, dat zit in haar DNA: rauw en bloeiend. De ruimte waar zaken ontstaan die je niet op voorhand kunt ontwerpen, waar trots en betrokkenheid de mensen verenigen. Om het proces te sturen hebben we een reeks fundamentele strategieën geformuleerd, die houvast geven bij de ontwikkeling van ZOHO en The Magic in Between.

“The magic in between”

Team Renske van der Stoep, Georges Taminiau, Rêve Deijkers, Ehab al Hindi, Nino Vogels

Partners COBE, Groosman, Buro Harro, Drift, Overmorgen, Skonk, IMd Raadgevend Ingenieurs

Client Kondor Wessels Projecten, Waaijer Projectrealisatie